Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Björn-Urban och Bee-Urban 2015

Vilda djur i Hörneå

 

Andra sidor och länkar

Historisk jakt

Historisk jakt i VK

Skog och fritid

Startsida

Björn-Urban och Bee-Urban 2015

Titlarna på Becken-Webbens artiklar är inte alltid lätt uttolkbara. I dagens fall döljer titeln en tragisk händelse för byns bin, i obehaglig närhet för byns invånare i övrigt, och lobbying mot urbaniseringens skuggfigurer. Tyvärr hinner inte skribenten skriva så många rader på denna artikel eftersom kampen mot Nallens otyg kräver sin insats av tid att återställa, under sorg och förstämning.

Sopstation i skogen

Bild 1. Något som liknar en soptipp i skogen, en tolkning som nog ligger nära tillhands för den urbane. Bor man på landsbygden inser man genast att det är Nallen som skräpat ned - som att pappret är kvar efter en god honungskaramell.

Det var grannen familjen Borchs som kom gående på byvägen. Med allvar i blick troddes först att skogen brunnit ned i ösregnet, men det var nästan värre än så. Att Nallen är på besök i vår by tillhör snarast traditionen under senare år, men nu hade han ställt till det. Bara något hundratal meter bakom familjen Borchs hus och alldeles i närheten av deras hästhage hade Nallen uppenbarligen befunnit sig enligt bildbevis i mobilkameran.

Björnen Urban

Bild 2. Karamell nummer 2 ligger här utspridd. Björnen Urban städar dåligt efter sig. Han berättade just innan han lurvade iväg att han ska på semester till Fjollträsk, det lär finnas mycket där, dålig rekreation men bra restauranger.

Bi-räddningstjänsten ryckte genast ut. Först hade skribenten tänkt beväpna sig med älgstudsare, men den fick vara hemma. I bästa fall var det inträffade någon timme bort i historien. Det fanns fler läckra honungskarameller i området som nog Nalle kunde överväga att smaska i sig. Samtidigt måste man som biodlare och landsbygdsbo utsätta sig för diverse risker - en del av livet - och till hjälp för de små insekterna som hjälper vår natur att överleva i den urbana världen.

Väl på plats insågs att Nallen hade gjort ett grundligt men smutsigt arbete. Vissa rädda och frusna bin fanns fortfarande kvar i spillrorna efter Nalles framfart i dagens ösregn. Dessa bin togs tillvara och kördes i bi-ambulansen till bi-akuten inne i de säkrade delarna av Hörneå by. Här fick de ett nytt hus att krypa in i och med god omvårdad av andra bin från angränsande sjukhuskupor som fick ta jourpasset på intensiven. Om livet ska gå att rädda hänger på ifall bi-drottningen finns bland vaxresterna, vilket framtiden får utvisa.

Det finns för många Nallar i Norrland, det anser många inklusive undertecknad. Tyvärr delas inte denna åsikt av icke björn-exponerade individer i våra urbana delar av landet. De urbana frotterar sig på Skansen och anser sig ha mycket större erfarenhet av djur och natur än de boende på landsbygden, och därför önskar de beskydda landsbygdsborna från deras okunskap – en välgärning från deras sida. I en nylig artikel på Becken-Webben berättades om bin som tvingas leva i storstaden under styre av ”Bee Urban”. Där menades att bina hade det så mycket bättre i storstaden, utan gifter. Däri får Bee Urban rätt en annan väsentlig faktor. Snarare, att storstadsbina, bland annat de på Kungliga Operans tak, inte behöver riskera död och elände i mötet med Björnen Urban.

Gunnar Engström, 2015-05-24

Post Scriptum: Läsare boende i den urbana storstaden tycker kanske att denna artikel innehåller sarkasm och falsk beskyllan. Så är det icke, ej heller illa menat.

 

Besökare