Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Björn-Urban artikel 2

Vilda djur i Hörneå

 

Andra sidor och länkar

Historisk jakt

Historisk jakt i VK

Skog och fritid

Startsida

Björn-Urban artikel 2

Återigen en konstig rubrik. Rubriker ska väcka intresse hos läsaren, heter det enligt klassisk journalistik. På Becken-Webben handlare det snarare om obegripligheter som förhoppningsvis lockar till sig läsare, med historien om Björn-Urban. I detta fall betyder ”Björn” = björn, medan ”Urban” = urbanisering i negativ bemärkelse. Artikel 2 anspelar på att detta är den andra artikeln, med början i den från förra helgen om ”Björn-Urban och Bee-Urban 2015”. Då berättades om hur en björn olovligen slagit ihjäl en massa bin i två bikupor – mer eller mindre ätit upp det hela. Siffran 2 beskriver även; hur björnen kom tillbaka 2:a gången, dag 2; och hur björnen då smaskade i sig 2 ytterligare bikupor.

Under veckan som gått har i princip all ledig tid ägnats att städa upp efter Nallen (en omskrivning i betydelse ”otäck björn”). Det har varit en oändlig ström av reaktioner på den föregående artikel, via publik på plats, via telefon, via mail och inte minst från Länsstyrelsen Västerbotten.

Nalle tar bikupa no 3

Bild 1. "Även björnen vill ju äta något gott", en kommentar från en handläggare vid Länsstyrelsen Västerbotten angående skadereglering. Skribenten har en annan åsikt i frågan. Här ses delrätt no 3 på Nalles meny i restaurang Hörneå.

Samtidigt som Skribenten höll på att städa upp efter Nalles framfart kom Nallen tillbaka 50 meter bakom ryggen på undertecknad. Detta blev man varse då ett bisamhälle skulle flyttas i säkerhet bakom ett av husen på gården. Där hade undertecknad just varit och valt ut en trygg och säker plats, granne med två andra samhällen. Så nära kommer ju inte Nalle, det har ju den urbane björnkramaren lovat. På Sergels Torg, där finns ju hus och där finns ju inga björnar, så låter bevisföringen från den urbane experten.

Då man återkommer till platsen en timme senare inses att man står mitt i en soptipp! En 'deja vu' från gårdagens attack 500 meter utmed vägen i skogen. Dessa soptippar återges i bilder 1 och 2, som efter en bra picknick på Djurgården med skillnad att ölburkarna saknas.

Nalle tar bikupa no 4

Bild 2. Här ses delrätt no 4 som Nalle smaskar i sig.

Efter lördagens attack försökte skribenten etablera kontakt med den vilt-ansvarige vid Länsstyrelsen Västerbotten. Detta lyckades inte, och telefonsamtalet slutade till sist hos vakthavande befäl vid Polismyndigheten som hade viktigare saker för sig. På söndagen 2015-05-24, då björnen var bakom skribentens rygg, efterfrågades tillstånd att skjuta björnen vid attack eller bi-angrepp. Då blev det mer fart i ”andra luren” hos skyddsmakten, inkluderande samtal från Länsstyrelsens högste viltchef. Vi berättar inte vilket tillstånd som gavs angående skjutande, men skribenten blev nöjd.

Både björn och undertecknad levde ett farligt liv denna söndag eftermiddag. Skribenten måste skynda till möjlig räddning för levande bin, och inte minst att städa upp efter eländet. Nallen stod nog i skogen och slickade sig om nosen inför nästa bikupa, en av många kvarvarande att ta sig an.

Nalles avtryck

Bild 3. Hörneå Kriminaltekniska Byrå har säkrat bevis på Nalles framfart. Det finns ett otal riv och bitmärken på bikuporna, som även Länsstyrelsens viltexpert dokumenterat. I bild ses exempel på Nalles bordsskick som inte är det bästa. Avtrycket i vax-kakan är färgmarkerat. Bredd över trampdynan är ca 130 mm vilket enligt Länsstyrelsens viltexpert antyder en hona eller en medelstor hanne.

Dagen därpå 2015-05-25 körde Länsstyrelsen viltbevakare nästan 50 mil fram och åter från Vilhelmina för att verifiera och besikta angrepp och skador. Processen i övrigt inkluderar en besiktningsrapport om björnangrepp och skadeutfall som bokförs vid Länsstyrelsen Västerbotten, och vid Rovdjursforum hos Naturvårdsverket. Länsstyrelsen agerade resolut, med bra stöd för den drabbade. Bina själv kräver att ärendet föredras Riksdag och Regering dessutom.

Under parollen ”Nog med Nallar i Norrland” vill skribenten hävda att det nu får vara nog med ”urban-björn”. Rovdjur och björn ska vi ha, de har lika rätt att få finnas till som vilken pudel som helst - och likt de senare - få strosa runt i Kungsträdgården, och gärna utan koppel. Björnen har idag ingen naturlig fiende. Dess naturliga fiende har varit ”människan” sedan före stenåldern, men det har den urbane av idag glömt. Björnen leder till negativa konsekvenser som i förlängningen även drabbar den urbane. Följande ord tillskrevs Länsstyrelsens skadereglerare:

Tyvärr börjar man ifrågasätta värdet av biodling. Biodling betalar sig dåligt redan idag, och än sämre i konkurrens med björnen. Utan pollinering riskerar mänskligheten att gå under till följd av minskad matproduktion, ett känt påstående av Einstein. I den jämförelsen saknar björnen nytta.

Gunnar Engström, 2015-05-31

Post Scriptum: Notera att Nallarna i bild inte är den skyldige, utan hamnat där med Photoshop. Nallarna i bild kommer från djurparken, där passar de bäst hemma och får leva tryggt och skonsamt. Den urbanes maktutövning bör begränsas till Skansen, och där får vederbörande nöje av Nalle.

Besökare