Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Bjännsjön runt

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bjännsjön runt

Vintertid är promenadernas tid - och här provas Bjännsjön runt. Bjännsjön ligger nordost om Hörnefors. Det är ca 1.3 mil väster om Umeå, genom att passera Röbäck, Skravelsjö och Djäkneböle.

Bjännsjön runt

Bild 1. Här ses vägen genom byn Bjännsjö, där kan man vika av på Essingeleden, mycket behändigt och nära.

Wikipedia kan man läsa att sjön är ca 5 km lång och som bredast 2 km. Den ligger 82 meter över havet. Max-djup är måttliga 5.7 m. Vattnet rinner ut genom Norrmjöleån.

Bjännsjön runt

Bild 2. Detta gamla bönhus ligger på västsidan av Bjännsjön.

Promenaden började i norra kanten av Yttersjö, och då menas inte en sjö utan en by runt Bjännsjön. Detta är mycket förvirrande, för om man räknar byarna runt sjön så verkar dessa heta, i turordning: Yttersjö, Innersjö, Mellansvartbäck, Degersjö, och Bjännsjö. Bilderna i denna presentation blandar friskt bland byarna, och är inte i turordning runt sjön.

Bjännsjön runt

Bild 3. Mellansvartbäck, kanske kunde heta Gråbäck istället?

Man blir nästan avundsjuk på alla vackra vyer runt sjön. Det har dessutom vuxit upp en stor mängd av moderna hus, i synnerhet på den västra sidan av sjön. Det mesta av den äldre bebyggelsen verkar vara utmed den östra sidan, från Degersjön, Bjännsjön och Yttersjön.

Bjännsjön runt

Bild 4. Kor och hästar har fantastisk utsikt.

Bjännsjön runt

Bild 5. En typisk brevlåda utmed sjön.

Iögonfallande är alla trasiga brevlådor, dels såsom i bild 5 eller liggande i drivorna. Vägarna är ytterst välplogade, ska sägas. Kanske utspelar sig en brevlådeduell som i Lars Molins film "Midvinterduell", att titta på i SVT Öppet Arkiv via denna länk.

Bjännsjön runt

Bild 6. Bjännsjöns norra spets, här finns i byn Degersjön en badplats i Bjännsjön.

Bjännsjön runt

Bild 7. Notera korpen som flyger över Redaktör Lena Lindholm - en korp som följde med på rundvandringen, om det nu är samma korp hela sträckan.

Att gå runt Bjännsjön innebär även lite asfaltskontakt, en ca 2 km lång sträcka utmed södra delen av sjön. Kanske finns det en stig genom skogen bredvid, sommartid?

Bjännsjön runt

Bild 8. Holken, så heter huset vid Yttersjö badplats. Nu vintertid verkar det vara en skoter-angöringsplats.

Bjännsjön runt

Bild 9. Många steg runt Bjännsjön. Här är det förvisso en skoterväg, ned till badplatsen i norra spetsen av sjön som ska inspekteras. En badplats att prova till sommaren likt den i södra spetsen av sjön.

Att gå runt Bjännsjön är knappa 13 km. En förhållandevis kort sträcka, kan man tycka. En 8-Öres är 16 km, som jämförelse.

Gunnar Engström, 2020-02-02

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se