Hörneå bys hemsida www.becken.se
Berghems Bryggeri - Plats och Etikett enligt Tord
Bild 1. För att förstå det som är skrivet nedan - läs artiklarna om "Berghems Mörka Lättöl" och Berghems Bryggeri med Rune och Tord, som publicerades 2015-02-15.
Oj - detta med bryggeriet på Berghem var populärt, i alla fall hos vissa läsare. Provar man "till vardags" att säga ordet "Berghems Bryggeri" - då blir det respons hos många fler. Med nostalgi i rösten berättas om ungdomens drickor, och vissa känner folk som jobbat där.
Berghems Bryggeri var ett ganska stort företag förstår man också. Det berättas om deras bryggarbilar som körde långa sträckor. Kanske återkommer vi med bilder från bryggeriet, en byggnad som många känner till men annars är det oväntat få foton tillgängliga på nätet.
En som minns är bybon Tord Fröling. I ett SMS och bild visar han var på stadskartan han tror bryggeriet låg (se bild 1).
Bild 1. Umeå Stadskarta från 1937 här i ny version med pilar, se texten.
I bild 1 beskådar vi ånyo området med en ny beskuren Stadskarta och nu med färgglada pilar. Röd pil anger platsen för Berghems Bryggeri, enligt Tord Frölings minne. Det låg således i kvarteret Renen, och tomten kantades söderut av Bryggargatan. Blå pil, där fanns en olycksdrabbad järnvägsövergång, erinrar Tord. Vit pil har skribenten förtydligat för platsen med hoppbacken på Hamrinsberget. Där fegade Rune Öström ut i en hoppduell med en kompis från ungdomen (läs tidigare artikel på temat). Grön pil anger tomten för Berghems gård, detta med referens till Lennart Forsbergs nätsida. På Lennarts sida hittade skribenten värdefull information om Bryggeriet, men tyvärr fungerar inte länken till sidan. Rött kors i nedre högra hörnet av kartan anger det gamla Umeå Lasarett. Flertalet av dessa byggnader, såsom bygget såg ut 1937, kommer nu ifråga för rivning tyvärr.
Bild 2. Tord har hittat en plansch med etiketter från Berghems Bryggeri (Tord står för copyright!). Nedan så återges dessa produkter i en lista.
Svagdricka
Berghems Pilsnertyp
Juldricka, flera etiketter
Jul-Must, flera etiketter
Sockerdricka, flera etiketter
Gracil
Italia (apelsin), flera etiketter
Champis
Kalasmust
Berghems Mörka Lättöl
Engelskt Soda-Vatten
Apelsin Dietic
POP Citron-Lime
Påsk-Must
Apelsin
Citronsoda
Smal Sockerfri Lime
Orancia
Guldus Äppeldrycken
Citron Sodavatten
Jamaica Goa Cider
Blod-Apelsin
Porterdricka
Bild 3. Citronsodan - ser ut som år 1970. När upphörde Berghems Bryggeri sin verksamhet? Vissa vill hävda att de höll på en bra bit in på 1970-talet. Innehållsdeklarationen förtydligar att det absolut inte finns någon citron i drycken. Möjligen antyds något naturligt med orden "naturliga aromämnen". På den här tiden var det rena stenåldern att prata om frukt - istället var det kemikalier som gällde. Den gamla hederliga svagdrickan var nog mer naturlig i sin tillverkning, men den hade tiden mot sig.
Bild 4. POP Citron-Lime, undrar hur den smakade - och vad den innehöll?
Gunnar Engström, 2015-02-16
Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se