Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Baudins Konst i Lögdeå

Olofsfors bruk

Brukets Dag - Olofsfors 2022

Stångjärnshammaren i Olofsfors

Bruket i Hörnefors

<<<>>>

Sevärdheter och utflyktsmål

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Baudins Konst i Lögdeå

Brukets dag i Olofsfors gick av stapeln idag den 8 juli 2023. Ärende för dagen var dock Lögdeå strax söder om Olofsfors. Där ligger Baudins konstaffär och galleri. Glaskonstnären Linda Baudin hade meddelat Redaktör Lena Lindholm att hon nu tillverkat en ny serie med långa droppformade örhängen som Lena önskade komplettera sitt tidigare par med.

Redaktör Lena Lindholm och Skribenten Gunnar Engström besöker Baudins konstaffär återkommande. En kreativitet i glas och smide. Skribenten Engström har även skrivit en del artiklar om smide på Hörneå Bruk, en industriperiod som gått i graven. Tyvärr har järnbruket i Hörnefors mer eller mindre utraderats av rivning till skillnad från den kulturbygd som ännu finns kvar i Olofsfors. Platsen i Hörnefors, kallat Bruket, är idag snarare ihågkommet för "affären i Hörnefors" - med andra ord striden 1809 mot ryssen.

Becken-Webben är fri från reklam men lyfter gärna fram verksamhet i närområdet. Ett nyligt exempel var HUGÅ:s veranda eller klädaffären H&H i Hörnefors eller dito Häggströms i Lögdeå. Här visas några bilder från Baudins i Lögdeå. Mer exempel finns under titelsidan "Sevärdheter och utflyktsmål".

Baudins konst Lögdeå

Bild 1. Baudins affär och galleri i Lögdeå.

På gårdsplanen i Lögdeå visas en samling av större konstföremål som kan köpas eller beställas. Linda Baudins glashytta ligger i Lögdeå medan Mattias Baudins smedja är kvar som granne med Olofsfors bruk.

Baudins konst Lögdeå

Bild 2. Sonen Set hjälper mor Linda Baudin i affären.

Baudins konst Lögdeå

Bild 3. Dottern Sol Baudin, 14 år, målar vackra tavlor som denna.

Baudins konst Lögdeå

Bild 4. På vägen hem från Lögdeå är det svårt att inte besöka Brukets Dag i Olofsfors. Tyvärr regnade det hårt, i alla fall inledningsvis, men då passar det extra bra gå under tak i järnbruket i bakgrunden. I förgrunden Redaktör Lena Lindholm, och till vänster långt i bakgrunden ses Mattias Baudins smedja som är kvar på bruksområdet.

Baudins konst Lögdeå

Bild 5. Olofsfors bruk erbjuder "klättring" i masugnstornet i bild 4. Trapporna känns ganska säkra men mörka. Man kommer ända upp till masugnskransen, eller dess trägolv - idag mest ett tillhåll för duvor. Själva masugnen är borta, endast hålet efter den finns kvar. Bild 5 är fotad från en nivå nedanför kransen. Nere på botten spelas folkmusik med gånglåtar och polska ackompanjerat av regn från plåttaket.

Olofsfors bruk

Bild 6. Samma spelmanslag som i bild 5 - Brukets Dag till ära.

Olofsfors bruk

Bild 7. Molnen skingras över Olofsfors.

Bruksområdet i Olofsfors erbjuder vacker miljö och intressant kultur, och där konst har sin förlängning i Lödgeå hos familjen Baudin.

Gunnar Engström, 2023-07-08

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se