Historiskt badmode för herrar

Mode i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Historiskt badmode för herrar  

För Algot Engström gav fotografering på badstranden konstnärliga impulser, så länge det handlade om damer. I mångfalden av bevarade bilder lyser männen med sin frånvaro. I mån de ens förekommer, råkade det vara en dam närvarande. Detta är säkerligen i linje med kändisfotografer och regissörer från Hollywood som likaledes och mestadels intresserades sig för det kvinnliga. Trots allt ska vi här göra ett försök till att beskriva det manliga modet, i ett historiskt Hörneåperspektiv. Samtliga bilder nedan tros återspegla 40-talet, och kanske vid Megrundet i Hörnefors.

Badmode herrar

Bild 1. En ung man kurtiserar med två unga damer. Kvinnorna har delad baddräkt med frodigt tyg och struktureffekt. Om det nu går att säga något om den unge mannens badbyxor kan man snarast sammanfatta detta med - ”armé-modell” m/40 eller så.

Badmode herrar

Bild 2. En stilistisk bild av en konstnärligt fångad konversation. Den unga damen har en elastiskt åtsittande baddräkt av hel design. Mannen har i motsvarande grad ett sladdrigt överflöd av tyg. Genomgående verkar männen ej haft resår i sina baddräkter utan man förlitade sig på ett band att knyta med.

Badmode herrar

Bild 3. I jämförelse med bild 2 kan man möjligen här se ett trendbrott. Kanske hade även männen fått del av de nya elastiska material som damers baddräkter visat prov på under ganska lång tid.

Badmode herrar

Bild 4. Här återges barnens mode, på 40-talet eller möjligen in på 50-talet. Det är tydligt, om man jämför flickan till vänster i bild och pojken i bakgrunden, att flickorna hade ett mer ”påkostat” mode. I detta fall ses en trendig urringning i sidan. För pojken är det dessvärre svårt att urskilja något ”trendigt”.

Badmode herrar

Bild 5. Denna bild visar två yngre män och en liten pojke i båten. Naturligtvis ses även unga damer, annars hade nog inte Algot slösat på film till kameran. Mannen i förgrunden har en tämligen modern baddräkt tycker man sig urskilja. Men, det intressanta med detta foto återges i större förstoring i nästkommande bild.

Badluvor

Bild 6. Männen hade toppluvor, på badplatsen, mitt i sommaren! Man måste ställa sig frågan huruvida dessa luvor klarade dykning, och i så fall, hade man en snodd runt halsen? Eftersom båda männen har luva tenderar man tro att modet var utbrett. Möjligen kompenserade männen det sparsamma modet för badbyxor med att istället ägna modeintresse för luvan. Mannen till höger har en fantastisk kreation, med en knopp på toppen. Idag förundras man över unga män som har mössa på sig inne som ute, av hip-hop stuk och annat man inte begriper sig på (med ursäkt för att skribenten inte är ung längre). I själva verkar visar sig denna trend, med mössa på huvudet, vara ålderstigen. Annat var det på 40-talet, i Hörneå med omnejd, på badstranden.

Gunnar Engström, 2010-01-05

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare