Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Badmode för damer på 1930-talet

Mode i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Badmode för damer på 1930-talet

Som nummer tre i serien över badmode i det historiska Becken visas här några ytterligare alster. Bilderna är utplockade och tros motsvara 1930-talet. Vi kommer att notera ett viktigt trendbrott, som bilder och bildtexter beskriver nedan. Badmodet blir mer vågat.

Badmode 30-tal

Bild 1. Serien inleds med en artistisk bild. Den unga flickan kontrasterar mot bladens grönska, vattnets glitter och skuggningar. Det finns en spontanitet i ögonblicket, istället för ett påtvingat leende.

Badmode 30-tal

Bild 2. En heltäckande och åtsittande baddräkt i modernt material ser man här. Den sittande flickan har en klänning som möjligen för tankarna en bit in på 1940-talet. Stjärnorna känns lite krigiska och influerade av USA:s baner.

Badmode 30-tal

Bild 3. På denna bild noteras det viktiga trendbrottet i badmodet – från den heltäckande dressen till en delad dito. Vi tror oss vara kvar på 1930-talet så ännu är det några år kvar till begreppet ”bikini” ser dagens ljus. Det är nätt och jämt att magen skymtar mellan över och underdel.

Badmode 30-tal

Bild 4. Överdelen krymper, medan underdelen har mycket tyg. Denna bild är en i en serie där Algot uppenbarligen själv plaskade runt i vattnet. Eller, har Algot lyckats balansera omkring på diverse stenar i strandkanten. 

 Badmode 30-tal

Bild 5. Ett fantastiskt kort med spegling i vattnet. Man kan tro att flickorna står på en sten under vattnet. Herrarna i bild ser lite åldriga ut i jämförelse, kanske ser vi fäderna som oroar sig över barnens simkunnighet.

Badmode 30-tal

Bild 6. Detta kort torde återge brytpunkten in på 1940-talet. Sittande i båten ses Judith Engström, med delad baddräkt i modernt snitt. Judith var utpräglat modemedveten och drev sedermera en ateljé i Örnsköldsvik.  

Gunnar Engström, 2010-01-05

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se