Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Badmode för damer på 1910-talet

Mode i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Badmode för damer på 1910-talet

Det är för stunden 20 grader kallt ute, snön knarrar och drivorna ligger höga. Kontrasterna är starka på Becken-Webben, och vad är då bättre än att studera badkläder.

En artikelserie startade för ungefär 1 år sedan, om mode. Under rubriken skrevs två artiklar om modeyttringar i dåtidens Hörneå, för dam- och herrhattar, och utifrån Algot Engströms fotografering. Det utlovades en fortsättning men rubriken glömdes bort. Dock har mode berörts på en del andra sidor inom Becken-webben, bland annat under artikelserien om ”historiska ungdomar”.

Algot hade artistiska ambitioner med sitt fotograferande, mestadels naturmotiv. En annan fotografisk specialitet, då liksom idag, var ”lättklädda damer”. Algot tog säkerligen intryck av tidens Hollywood och tillgängliga tidskrifter, begränsat till baddräkter ska sägas. Algots produktion som sparats till eftervärlden innehåller ett och annat på detta tema (Bild 1).

Badmode 1910

Bild 1. En ung dam poserar på en hård sten. Man kan tro att Algot tänkte konkurrera ut Köpenhamn till förmån för Bäckens egen lilla sjöjungfru. "Den lille havfrue” av den danske skulptören Edvard Eriksen (1876–1959) hade modell av hustrun Eline Eriksen, och såg dagens ljus i Köpenhamn år 1913 (enligt Wikipedia).

Denna artikel om badmode har potential till att bli väldigt omfattande med ett otal bilder. Istället görs ett begränsat urval och temat delas upp på fler artiklar. Det är idag ganska svårt att sätta ålder på badmodet, men man får trots allt göra ett försök utifrån amatörmässiga tolkningar. Serien inleds på 1910-talet, med reservation för inblandat 20-tal.  Badmodet i Hörneå verkar då ha haft en ganska ”heltäckande” ambition. Badmössor tillhörde även utensilierna.

Badmode 1910

Bild 2. Det är oklart vad den unga damen i bild sysslar med. Möjligen hade hon tänkt hoppa över räcket till badplatsen, men insåg att gärdesgården var svårforcerad. Det är även intressant att gärdesgården hade två ståltrådar under stången, förmodligen för att förhindra får eller andra lösgående djur att ta bruk av stranden. Man kan ju fundera på varför Algot tog detta motiv, och varför den unga damen inte verkar intresserad av kameran.

 

Badmode 1910

Bild 3. Fyra unga damer poserar framför kameran, nyss uppkomna ur badet. Baddräkterna ser verkligen blöta ut och materialen var nog linne eller bomull.

 

Badmode 1910

Bild 4. Det gick mode i baddräkterna, de var inte enbart funktionella. Denna flicka visar upp en kreation likt en kjol med influens av baldakin.

 

Badmode 1910

Bild 5. Denna bild återfinns på annat håll inom Becken-Webben, men här ska vi fästa fokus på badmössorna. Bilringen som flytetyg har en däckdimension som för tankarna till dåtidens bilpark. Men, huvudbonaderna ger ett liknande intryck av bilringar.

 

Badmode 1910

Bild 6. Det ser kallt ut på denna bild, trots badmössan. Algot var känd för att fotografera i rätt ljus, men denna dag verkar han tagit ut kameran i mulet väder. Det är nästan så att man väntar på regnet.

 

Badmode 1910

Bild 7. Serien från 1910-talet avslutas med några unga flickor på en sten. Man kan konstatera att baddräkterna trots allt var ganska enhetliga i sin utformning.

Gunnar Engström, 2010-01-04

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare