Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

BEE ARN – Rune Öström

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

BEE ARN – Rune Öström

Kryptisk titel och kryptisk text som respons på gårdagens artikel ”BEE Urban – BEE Hörneå”.  I den berättades om honungsbin som tvingats flytta till storstaden Stockholm, och där tvingats samla nektar till honung bland den natur som fått ge vika för asfalt och makadam. Bina från Frostmofjället, högt över marken svävar betongen, trampat och skövlat fördärvat och skändat. Men, egentligen är skribentens åsikt om dessa Stockholmsbin positiv, även om de stackars insekterna tvingas bo i centrala huvudstaden, lyckliga gatans blommor och bin.

Fritt bi i Hörneå

Bild 1. Bee Production in Hörneå - en vy på trappen för någon vecka sedan!

I gårdagens artikel visades bilder från Arlandas egen bigård, den bakom det nya flygplatshotellet. Arlandas förkortning är ARN, och därav titeln på dagens artikel, BEE ARN. Skribenten passerar Arlanda titt som tätt och har som rutin att kolla läget där bina taxar ut på flustret. Blotta synen av ett bi på Arlanda känns som ren och skär klimatkompensation i gaser av flygbränsle och koldioxid.

En som reagerade på gårdagens artikel heter Rune Öström, som bor någon kilometer bort från Arlanda i Rosersberg. Rune berättar tryggt att han har 30 km till bina vid Sergels Torg, och ingen risk för svärm. Men, Rune verkar inte ha förstått att han är granne med Arlandabina. Rune har sin uppväxt i Håknäs någon mil söder om Hörneå by, men idag identifierar sig nog Rune som Stockholmare. Skribentens ord om storstadens naturkomplex avsåg inte att få Hötorgets betongskrapor att gnissla fönster utan var vänligt menat. Förhoppningsvis tolkade Rune det på samma sätt.

Fritt rådjur i Hörneå

Bild 2. Inte ens rådjuren är vilda i Hörneå by, besvärande tama är de, här runt husknuten för någon dag sedan.

Rune skickar med några tidningsklipp om att; ”Vilda bin skadas av vanligt insektsmedel”, och att ”Tjuv stal 53 bisamhällen i Alnarp” (värdet uppskattades till 0.15 milj kr, aningen högt, men framförallt är nog bina svårsålda bland kännare), och att ”14 miljoner bin rymde då lastbil välte” (i Seattle USA, med förlust av 458 bikupor vilket motsvarar ca 1 milj kr). Av Runes artiklar är den första den mest rysliga. Tyvärr, och till stöd för asfaltbina i centrala Stockholm, leder det moderna jordbrukets monokultur och bekämpningsmedel till elände för alla typer av insekter inklusive bin och humlor. Så här skrev Rune:

Läste med stort intresse om storstadsbina, tursamt nog så bor jag 30 km från storstan och hit har dom inte lyckats ta sig ännu. Kanske beroende på att luftrummet över Rosersberg är ockuperat av en större sorts bin med både två och fyra motorer.

Lova att Ni nu ser till att försäkra Hörneåbina mot både transportskador och stöld. Av bifogat framgår att bina inte lever ett så skyddat liv som man skulle tro. Och man har ju hört / läst om de usla vägarna till Vännästrakten (Rune menar bileveranser till Jonathan Clarks handelsträdgård) och bina kan ju bli så omskakade under transporten att dom börjar flyga upp o nervända och då rinner ju honungen ur dom (Rune förstår nog inte hur bin fungerar). Att 53 bisamhällen är värda ca 150,000 kr gör det ju verkligen befogat att försäkra de två miljoner Hörneåbina eller hur? (Rune har en poäng!).

I ett senare mail kommer jag att meddela en sensationell upptäkt rörande min person och Hörneå.

Mvh, Rune

Berguv i Hörneå

Bild 3. En berguv, stirrig blick och stel kroppshållning.

Bee Human Gunnar Engström, 2015-04-27

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se