Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Bäver-dementi och Bäver-Backlunds Bro

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bävern som inte fanns

I ett reportage från mellandagarna julen 2013, publicerat sent igår kväll, berättades om att Becken-Bävern återkommit för att fira jul i byns utkanter. Ett tidigt aprilskämt så här på nyårsafton, kanske, men så var det inte. Uppgiften baserade sig på Redaktör Lindholms analys av situationen uppströms bäcken, på Annandag Jul, med en vattenmängd som bara en bäver kunde förmå.  Idag skulle bävern besökas långt ut i skogen och önskas Gott Nytt År, i Nyårsaftons regnrusk.

Bild 1. En vanligtvis smal bäck i byaskogen, nu dryga 2 meter bred. Ändå är vattennivån nästan 1 meter lägre än under bäverns högkonjunktur för något år sedan.

Nu visade det sig att vattnet delvis hade sjunkit undan, och någon ny bäverfördämning fanns ju inte. Man kunde med viss fara för blötan ta sig fram till den gamla bäverhyddan, och där var lyset släckt. Bävern firar nyår någon annanstans visar det sig.

Bild 2. Redaktör Lena Lindholm vid den gamla bäverhyddan.

Det var således falskt alarm som Becken-Webben annonserade igår. Trots den tidigare morgonen var undertecknad Skribent och Redaktör Lindholm inte först på plats - andra fotspår fanns i den blöta nysnön.  Naturintresset är stort i Becken by!

Bild 3. Skribenten vid den gamla bäverhyddan.

Det myckna regnandet före och under julen var nog orsak till markvätan och bäverns beskyllan. Dessutom, strax nedanför den tidigare bäverdammen passerar ”Stefan Backlunds väg”, byggd ganska nyligt och med en bro över bäcken. Bron har sjunkit ned och ger en fördämning vid stort vattenflöde – så är bedömningen. Bron får härmed namnet Bäver-Backlunds Bro, att tänka på under det Nya Året 2014.

Gunnar Engström, 2013-12-31

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se