Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Bäver-Praliner

Vilda djur i Hörneå

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bäver-Praliner

I en nylig artikel berättades om bävrarna i Becken bokstavligt talat. Långt ute i skogen har de ett nybyggarland som vi ska återse i denna artikel. Bybon Ulf Hahlin hade just besökt ”Becken-Beavers”, som är deras engelska namn på sin by, och tipsade nu skribenten om en bra restaurang som fanns där. Denna måste uppsökas, sagt och gjort och fort, innan snön lagt sig.

Bild 1.  ”Becken Beaver Centre” verkade lite öde. Här ses själva ”slussen”. Isen har lagt sig på viken. Dagens sista solstrålar ramlar ned från Söderns höjder, genom träden och studsar utmed isen. Men, ingen bäver syns här till.  

Bild 2. Ett fenomen man först trampar på i Beaver-Land men sedan imponeras av - vägen utgörs av en ryamatta i is som knastrar under stövlarna. För den som tycker om införandet av engelska ord i svenska språket kan man säga – ”krispigt”. När man studerar det i närbild framträder ett islandskap i miniatyr. Förutsättningar och temperatur, då marken är mättad av vatten till följd av bäverbyggen, gör att vatten trycks upp ur marken och omedelbart fryser till is. Små istappar växer så som svampar ur jorden, närmast likt fingersvampar. Diverse mossa, sand och småstenar följer med isen på höjden. Det som ses i bild är ungefär 50 mm högt, men högre ispelare fanns även att beskåda.  

Bild 3. Beaver Broadway hittas på andra sidan slussen och förevisas här av en bäver som heter Bertil. Vägen är bred och vältrampad, och leder rakt ner i slussen, så att säga.

Bild 4. Beaver Bar, den populära restaurangen i urskogens glänta. Här jobbar Beatrice Beaver, och i vilt gestikulerande berättas hur hon tycker att kunderna skräpar ned på golvet. Den stora aspen ligger delvis utspridd på marken, uppdelad i små praliner. Hon oroar sig även över hur det ska gå med restaurangen, ifall man river slussen. Det är nästan så man tycker sig ha hört det förut, från Stockholm.

Bild 5. Det som återstår av aspen, ett före detta träd med rötterna på jorden. Just asp är en populär rätt i restaurangen, något som även framgår av menyn tillgänglig på nätet.

Detta blev ju inte så värst seriöst skrivet. På tal om detta fick skribenten nyligen en fråga av en läsare. Frågan var ifall den föregående artikeln ”Becken-bävern” publicerad 2012-11-19 var sann, eller helt påhittad. Med oförstående blick var det självklara svaret att - allt är sant! Bävern bor de facto i bäcken i Becken, så sant som detta äro skrivet på din datorskärm, läsplatta eller mobiltelefon. Härmed må denna fråga vara till sin fulla tydlighet utklarad, eller så.

Gunnar Engström, 2012-12-08

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se