Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Avloppschefen i Becken och Världstoalett-dagen

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Avloppschefen i Becken och Världstoalettdagen

Den 19:e november brukar uppmärksammas som en stor dag på Becken-Webbens Redaktion, då självaste Redaktören Lena Lindholm har namnsdag (Elisabeth) – stort Grattis. Men, den 19:e november är även känd som ’Internationella Toalettdagen’, och här ska vi ägna lite uppmärksamhet åt en annan bybo Anna Carlsson.

 

Anna Carlsson UMEVA

Bild 1. Anna Carlsson från Hörneå by figurerade på en informationsfilm om UMEVAs nya reningsverk på Ön i Umeå.

Anna är prominent, som ju ger sig naturligt för boende i Becken by, men även i sin position inom Umeå Kommuns bolag för vatten och avlopp (UMEVA). Där ingår Anna i bolagets styrelse och har funktion både som ”Hållbarhetschef” och ”Projektchef Ön 2050”. Det är det senare som vi nu ska berätta om.

Anna Carlsson på UMEVA

Bild 2. Anna och andra vid UMEVA hade fullt upp under dagen att lotsa runt intresserade avloppsbesökar på anläggningen.

Umeå har just invigt ett nytt, stort och modernt avloppsreningsverk. Där var det stor invigning lördagen 2015-10-24, med underhållning, rundvandring och tipspromenad. Självklart måste Becken-Webbens Redaktion finnas på plats på Ön ("Ön" är en del av Umeå stad) att rapportera, även om just avloppsfrågan är avlägsen för vår by 3 mil söderut.

UMEVAs avloppsreningsverk

Bild 3. Här ses guidning inne i sedimentationshallen. Här luktar det ganska mycket, vilket inte kan återges digitalt, tack och lov.

Festligheterna under avloppsdagen inkluderade olika tävlingar, med ; 1) tipsrunda utomhus , 2) ”bajsbasket” och 3) vattenlyftartävling.  Därutöver var det underhållning, samt kaffe, bulle och frukt, och därutöver varm korv. Skribent och Redaktör Lena Lindholm nöjde sig med tipsrunda, och det ätbara.

UMEVAs avloppsreningsverk 2015

Bild 4. Modernt och prydligt.

Tipsrundan var mycket svår, och man måste läsa noga i avloppsutställningen för att kunna svara. Andra frågor fick sitt svar i den avloppsfilm där Anna Carlsson och andra berättade om anläggningens tillblivelse. Att bygget krävde 800 ton armering och 10.000 kubikmeter betong var några av de lättare frågorna. Varför Umeå-borna årligen slänger 255 ton annat skräp i avloppet var en intressant fråga.

Tipsrunda avlopp

Bild 5. Tipspromenad, här en fråga om olika styrelsemedlemmars författande av böcker. Rätt svar är Birgitta Fritzdotter.

Skribent och Redaktör ger sig inte utan att svara rätt på alla frågor, rätt ska vara rätt. Detta gav även resultat i vinstlistan från UMEVA (så länge nu länken är kvar). Skribenten kom på delad 2-5:e plats och fick boken ”Badskumt”. Redaktör Lindholm kom på delad 7-10:e plats och fick ett fint badlakan. Däremellan figurerade en viss Tusse Lindholm på 6:e plats, och fick boken ”Den onda badankan”, en riktig rysare. Tusse vill dock inte kännas vid behovet av avloppsrening eftersom han vanligen gräver ned sina produkter. Det senare är en annan historia som vi talar tyst om här och nu.

UMEVAs tipsrunda om avlopp

Bild 6. Tipspromenad, med en av mycket få frågor där intuitionen talade för ett av de tre alternativen.

Kort om ”Internationella Toalettdagen”. Det låter ju komiskt, internationellt känt som ”World Toilet Day”, men brist på avlopp är ett problem.  Och som man säger på hemsidan för ”Water Aid”, över 2,3 miljarder människor saknar en toalett att gå till. Det är en fråga på liv och död. Här finns även en viktig hotbild för vår framtid om resistenta bakterier, som frodas i dyngan bildlikt talat. En effektiv avloppsrening skyddar mot världskatastrofer!!

Gunnar Engström, 2015-11-21

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se