Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Anna-Lena Wahlberg - om - Henny Bergström

Släkthistoria

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Artikel 16

Anna-Lena Wahlberg - om - Henny Bergström

I slutet av maj månad 2019 kom en bild till redaktionen, ett gammalt bröllopsfoto med en massa personer uppställda framför ett hus, ett hus och en bild som tros vara från Becken by för ca 100 år sedan. Den som skickade bilden heter Anna-Lena Wahlberg och bor i Örnsköldsvik.

Anna-Lena har rötter i Becken by/Hörneå, via Henny Bergström, som hade varit drygt 120 år om hon levt idag. Vi återger den text som Anna-Lena skickade till Redaktionen. Hon berättar om ett besök i byn, vilket var för ca 8 år sedan, då hon letade rester av det hus varifrån hennes släkt kom. Om det är rätt hus hon funderar på och besökte, brann detta ned i juletid kring år 1970. Huset beboddes av Gottlov Bergström med fru Annie. Vi låter allt detta vara osagt, och läser istället följande:

Anna-Lena skriver:

Hej, Lena!
Jag undrar om vi kan få hjälp med ett gammalt foto, som min bror har i sin ägo. Han har fått det av vår farbror, Sture, som numera är avliden. Vi tror att fotot föreställer huset som vår farmor Henny Markström, född Bergström, växte upp i, i Bäcken, Hörneå. Henny föddes 1896. Det huset tror vi brann ner senare. Hennys föräldrar hette August och Augusta Bergström. Kan det finnas någon i Bäcken i nutid, som känner igen fotot eller kan bekräfta ifall det är det hus vi tror? Det ser ut att vara ett dubbelbröllop. Tänk om någon vet vilka som gifte sig?
Mvh/Anna-Lena Wahlberg, Örnsköldsvik.

Svar från Redaktör Lena Lindholm:

Hej Anna-Lena!
Tack för bilden! Roligt att Du hittat becken.se! Jag skulle tro att bilden föreställer “vårt grannhus" som jag tyvärr aldrig har sett. Det brann upp innan jag flyttade till Hörneå. Jag skickar ärendet vidare till min man Gunnar Engström - med rötter Becken och med tillgång till bildarkiven.
Lena

Anna-Lena återkommer

Å, tack, vad jättesnällt! Jag har sett er fina hemsida tidigare, vi fick tips om den när vi för många år sedan besökte Bäcken tillsammans med min pappa som då levde men redan var dement och inte kände igen sig. Vi blev väldigt fint bemötta och mottagna i flera gårdar och många kunde berätta om släkten Bergström. Nu kom jag att tänka på hemsidan igen, när min bror i söndags visade tavlan (jag har inte sett den tidigare). Jag måste berömma er för en väldigt fin och intressant och innehållsrik hemsida! Vore superroligt ifall någon har lite information om tavlan… Tack för att ni vill försöka!
Glada hälsningar!

 

Bergströms hus

Bild 1. Fotot som Anna-Lena skickade till Redaktionen.

Vi tackar Anna-Lena för de snälla orden om vår hemsida, vilket uppskattas. Förhoppningsvis kan dessa ord bidra till information tillbaka till Anna-Lena.

Bröllop hos Bergströms

Bild 2. Ett bröllop, med brudparet i centrum på farstukvisten. Samma som bild 1 men zoom. Anna-Lena funderar ifall det var ett dubbelbröllop. Det kan ju till och med vara hela tre par som syns i bild?

Historien antyder att huset varit det som brann upp en jul för ca 50 år sedan, i "Hörneå centrum". En snabb sökning i bildarkivet hittar inte just det huset, och inget som liknar det som Anna-Lena skickat. Ej heller känner man igen någon av personerna i bild, och det är ju inte så konstigt med ett foto som nog är 100 år gammalt. Däremot brukar man känna ansikten från andra foton, av grannar och bybor? Men, istället för spekulationer låter vi läsare höra av sig, om någon känner igen hus och personer.

Gunnar Engström, 2019-06-03

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se