Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Allan Abrahamsson minns flottningen i Hörneån

Bruket i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Allan Abrahamsson minns flottningen i Hörneån

En som både läser och återkommande bidrar med material till Becken-Webben är Allan Abrahamsson från Röbäck/Umeå. I ett mail från 2013-05-15 skriver han enligt nedan om timmerflottningen i Hörneån. Undertecknad skrev en artikel om detta yrke som idag har extremt få utövare. Vi fick där läsa om ”Jalle” som flottat timmer på Dalälven. Ur denna berättelse söktes information om flottningen i Hörneån. Här fyller Allan på med ytterligare information.

Allans mail råkade hamna som sjunktimmer i bredbandsleverantörens T3’s server. Men, efter en tid så flöt mailet upp till ytan, uppmärksammades av skribenten mitt i sommaren, torkades av och skrevs ihop med denna ingress.

Gunnar Engström 2013-07-10

Allan skrev:

Hej,

Roligt att du tar upp timmerflottningen i Hörnån. Det fanns en del som jag inte hade tänkt på, t.ex att Frans Kempe hade intresse av det på grund av Norrbyskären och sågverket där.

Jag växte ju upp inte så långt från dammen på Bruket och det brukade vara stor folkvandring dit för att titta på skådespelet när flottarna skulle försöka få timret förbi dammen. Det brötade ofta ihop sig mot dammluckorna och stockarna ville inte ta vägen genom den avsedda timmerrännan. Det enda som gällde var att spränga med dynamit. Stort fyrverkeri. Det var åtskilliga kilon dynamit som dammvakten Gunvold Öhman och flottargubbarna använde sig av.

Det var inte helt riskfritt jobb med tanke på all dynamiten och det löstimmer som flöt i ån, men gubbarna kunde sitt jobb. Arbetarolyckor hände förstås. Något som inte var ovanliga i gamla tiden. En drunkningsolycka inträffade i Hörnån under flottningsarbete den 8 oktober 1934 och den förolyckade hette Olle August Holmlund, endast 23 år gammal. Han var förövrigt bror till Pontus Holmlund, som har varit omnämnd i någon av dina tidigare artiklar.

Bild 1. Johannes Norgrens fiol, fotat av den gamle grävmaskinisten Lars Abrahamsson. Om Lars kan man läsa i en separat artikel. Om Johannes finns att läsa i ett flertal artiklar.

Jag fick ett mail häromdagen från den "gamle grävmaskinisten"-Lars Abrahamsson. Han skickade med några bilder på Johannes Norgrens fiol. Den är snarlik den jag har i min ägo, men ser mera välvårdad och polerad ut. Jag skickar bilderna!                    

Vänliga Hälsningar

Allan Abrahamsson, Röbäck, 2013-05-15

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se