Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneå 2016

Året i bild

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bilder och minnen från 2016

Skribenten funderade på en bild som sammanfattar året 2016. Då dök en gammal vägskylt upp i minnet. Den är nog från 1950-talet eller ännu äldre, och står utmed en liten grusväg i höjd med Gumboda Hed (halvvägs till Skellefteå). Tittar man noga ses två kulhål nedanför svängen, så att säga. Att vägen var krokig ger sig naturligt där skylten står. Så kan året sammanfattas, som krokigt och med några kulhål som symboliserar både det globala och nationella. Lokalt har en älg fått sätta livet till, apropå kulhål, men man kan gott säga att Becken By var mycket lugnare än omvärlden.

Krokig väg

År 2016 sitt slut nått
i regn och blåst
i kallt och varmt
allt gott vi minns
av året vi fått.

När det ändå var vägskyltar på tapeten, så visar vi en till. Denna står på en annan avlägsen grusväg i höjd med Långsele, och då menas byn som ligger nordväst om Örträsk. Denna väg är intressant och når fram till Gäddträsk och i fjärran tronar Lycksele.

Björnskylt

Ovanstående skylt kan även behövas i Becken by. Vår by-björn hälsade på vid Mjösjön sommaren 2016, och har även haft hyss för sig i närbelägna Bjennberg. Heter man "Bjennberg" får man ju räkna med lite björnkontakt, det hörs ju på namnet (Bjenn är dialektalt för björn).

Gunnar Engström, 2016-12-31

Björk

Snöänglar på Fabriksviken

Brist på snö, men inte på kyla. Redaktionen promenerade runt Hörnefors ett otal gånger vintern 2016. Avtryck gjordes på Fabriksvikens is av Redaktören medan skribenten skötte kamera. Två artiklar skrevs, en för januari och en för februari. Vid ett tillfälle träffade man Jenny med häst och hund vid Övre Bruket.

Fabriksviken 2016

Jenny med häst och hund

Björk

Skidsäsongen 2016 - obefintlig

Skidsäsongen vid Becken Skidstadion blev nästan obefintlig, för Redaktionens del i alla fall. Snö kom efter nyår, men töade bort då värmen återkom i februari. Frölings Vasalopps-spår hade öppet, och ansats gjordes även för de längre spåren, men vädrets makter voro svåra, Anno 2016. Nedanstående bild visar entrén till Hörnefors Sulfitfabrik, där Redaktör Lindholm står på trappen under rådande snöstorm, den 13:e februari.

Fabriken

Björk

Porter-ankaret vid Fabriken

Vid en av alla vandringar sågs att det så kallade "Porterankaret" som legat på marken vid Hörnefors Fabrik nu blivit monterat. Detta var bra då ankaret dessutom är tämligen värdefullt.

Porterankaret 2016

Björk

Valborg 2016

Årets Valborgsmässofirande gick till historien som rekord i antalet besökare som fanns på gårdsplanen vid Hörneå Bygdegård. Siffrorna för antalet besökare tog slut, och korven gjorde nästan detsamma - så många var det.

Valborg 2016 Hörneå

Vårtal 2016

Publik Hörneå

Björk

Städdagen 2016

Årets städdag annonserades till 28:e maj. Återigen tidsbrist - inget reportage hanns med - men som kompensation läggs lite bilder ut här istället. På fyra av bilderna finns familjen Gunnarsson representerad. Läsare får själv räkna ut vilka.

Stefan Gunnarsson

Barbro Guinnarsson

Linda Gunnarsson

Ljugarbänken

Tord och Aneth Fröling

SvenErik Bergström

Hunden Gunnarsson

Björk

Midsommarutflykt till Mjösjön

Traditionsenligt - skulle man kunna kalla det, var utflykten till Mjösjön helgen före midsommar. Årets utflykt, likt den 2015 inkluderade fiske, bad och grillning. Återigen kan berättas om så kallad björnsafari, med en rytande björn bakom ryggen. Detta är ingen skröna, utan såsom det faktiskt förhöll sig. Bild 2 nedan är nästan med sanningen överensstämmande. Däremot, var antalet besökare i något färre än bild 1 försöker visa, i princip 2 st. Tyvärr skrevs inget reportage om begivenheten. Sommarens bisysslor tog ut sin vanliga rätt - med torka på Becken-Webben.

Mjösjön med grillning

 

Björn vid Mjösjön

Björk

Ågern och Hamnskär

En stor del av årets artiklar på Becken-Webben handlade som vanligt om kulturhistoria. Skribenten digitaliserade ett material med rubriken "Vem bodde var 1944", som hade sitt ursprung i en studiecirkel i PRO:s regi 2001. Det var husritningar av Gunnar Öqvist och kartarbeten av Lars G. Karlsson, såsom det såg ut 1944 på Ågern och Hamnskär, och vem som bodde var.

Ågern nr 28

 

Hamnskär i Algots arkiv

 

 

Björk

Utflykt till Söan

En återkommande utflykt som Redaktionen gör är till ön Snöan i början av augusti månad, i år 2016-08-07. Snöan är en ö strax söder om Norrbyskär, en gammal fiskeplats. Detta brukar rendera ett reportage på Becken-Webben, men inte så i år. Utflykten kan rekommenderas. Vi visar två bilder därifrån sommaren 2016.

Snöan 2016

Snöan 2016

Björk

Hörneforsdagen

Hörneforsdagen 2016-08-20 brukar summeras i ett reportage på Becken-Webben, men som vanligt på grund av tidsbrist denna sommar har många käppar satts i hjulen på Redaktionen. Däremot besöktes tillställningen, och föräras här med en bild. Dagen var mulen, och färgen i bilden är kraftigt överdriven.

Hörneforsdagen 2016

Björk

Aktiviteter kring historia och Hamnskär-Ågern

Året präglades av minnen som väckts till liv av artikelserien om det gamla Hörnefors. En av många som hörde av sig var Per-Eddie Bjuggstam, om en tavla föreställande dammen vid Bruket. En annan begivenhet var rundvandringen på Hamnskär tillsammans med Torbjörn Hammarström. Den artikelserien har bara kommit halvvägs då denna årskavalkad skrivs.

Bruksdammen Hörnefors 1939

Hammarströms rundvandring

 

Björk

Glögg hos Slettvolls 4 december

Ett trevligt inslag i advent 2016 var glöggparty hos den nyinflyttade familjen Slettvoll. Tyvärr befann sig Skribenten på annan ort, men Redaktör Lindholm var där. Vi visar några bilder.

 

Björk

 

Besökare

Hörneå bys hemsida  www.becken.se