Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneå 2013

Året i bild

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bilder och minnen från 2013

Björk

"Bagardag och Pizzakväll i Bagarstugan den 26 oktober"

"Bygdegårdarnas kulturvecka" inföll även i år, som traditionen bjuder, vecka 43. Hörneå Bygdegårdsförening hade beslutat att, liksom förra året, göra Bagarstugan till utgångspunkt för årets kulturaktivitet. Under dagen bakades tunnbröd och mjukkaka av ett flertal entusiastiska bagare. På kvällen arrangerades "Pizzakväll" för alla som ville komma och baka sin egen pizza.

Trots att det ännu var oktober lystes bagarstugans fönster upp av en adventsstjärna. I stjärnglansen var aktiviteten och värmen hög. Elden flammade, mjölet dammade och många tankar och goda råd delades mellan kvällens bagare. På bilden syns Ulf Hahlin och Gun Jonsson resonera kring mjölets kvalitet eller vedens beskaffenhet.

Sören och Rolf

Från Bumyrbacken anlände de pizzabagarna Sören och Rolf Rehnmark. Med vana och stor entusiasm gav de sig i kast med kavlandet.

Tord och Aneth Fröling bjöd med sig sonen Fredrik och hans tre barn. Här instruerar Aneth i pizzabakandets konster.

Pizzadegen som användes denna afton hade tillretts enligt recept från TV-kocken Leila Lindholm. Tomatsåsen hade kokats enligt recept från Lena Lindholm. Enligt önskemål från aftonens delegater delges härmed det ungefärliga receptet.

Tomatsås till pizza (för 24 personer)

4 paket krossade tomater (a 500 gram)
1 tub tomatpuré
5 gula lökar
1 vitlök
3 chilifrukter
1/2 dl strösocker
3 msk torkad pizzakrydda eller oregano
2 hönsbuljongtärningar
salt
peppar
olivolja

Skiva löken och fräs den mjuk, på svag värme, i olja.

Tillsätt tomatpuré, hackad vitlök, hackad chili och socker. Låt fräsa ytterligare några minuter.

Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar och örtkryddor.

Låt småkoka ganska länge, gärna 1 timme.

Tillsätt ev salt och peppar.

Kenneth

Kenneth Eklund förberedde elden och ugnen för de gastronomiska bakverk som snart skulle produceras.

För att bakugnens häll inte skall kontamineras med fett är det viktigt att baka pizzorna på en plåt.

Det var trångt men trevligt kring bakbord, ugn och matbord denna afton. 24 personer deltog i bakandet.

Björk

Hörneå bys hemsida  www.becken.se