Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Åsele marknad 2015

Sevärdheter och utflyktsmål

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Åsele marknad 2015

Det brukar inte bli så värst mycket publicerat på Becken-Webben under sommarhalvåret. Sommaren 2015 avviker i det avseendet då några artiklar faktiskt dykt upp. Vi bryter återigen mönstret, med att visa bilder från Åsele marknad.

Vare sig skribent eller Redaktör någonsin besökt Åsele marknad, och det är ju bristfälligt. Marknaden har urminnes anor och är en stor begivenhet, i Norrlands inland. Den måste besökas, och göras reklam för på Becken-Webben! Vi låter bilder och bildtexter berätta om resan.

Åsele marknad

Bild 1. Åsele marknad 2015. Trots att det var sista marknadsdagen 2015-07-20 var det många besökare på plats. Här ses Redaktör Lena Lindholm i mitten av bilden. Hon har ännu inte handlat något.

Åsele Kyrka

Bild 2. Innan vi djupdyker i marknaden visas några andra bilder från Åsele, här kyrkan på höjden.

Åsele mössa

Bild 3. Ett konstverk, eller? Åsele ligger utmed "Konstvägen Sju Älvar", men denna skapelse finns inte med bland dessa. Samiska influenser anas.

Ponsse

Bild 4. En skördare av märket Ponsse på torget i Åsele. Ponsse tillverkas i Finland, men har ett av sina svenska kontor i just Åsele. En vacker maskin och helt ny till beskådan. Redaktör Lena Lindholm ses i nedre högra hörnet.

Frälsningsarmén i Åsele

Bild 5. Frälsningsarmén spelar och sjunger. Redaktör Lena Lindholm ger ett bidrag.

Åsele makrnad

Bild 6. Kontrasterna är stora på marknaden. I ena hörnet spelar Frälsningsarmén, och hos granne till dem kan man köpa rosa peruker och allehanda färgglatt tilltyg.

Korgar

Bild 7. Korgförsäljaren är på plats. Många och fina korgar finns till salu. Hanhundar äro ej välkomna. Även katter uppskattar dessa korgar, som sovplats. Man känner igen många säljare som reser runt bland olika marknader.

Åsele marknad

Bild 8. Batteridrivna hundar! Stora kontraster av ting.

Åsele marknad

Bild 9. Här ses en av scenerna vid Åsele marknad. En norsk trollkarl visar sin teknik på ett underfundigt sätt. Det var en del publik och fler än de två barnen som ses i bild.

Konsert Åsele marklnad

Bild 10. Här en annan scen vid Åsele marknad, samtida och med betydligt mer publik än hos trollkarlen. Det var hit man sökt sig av någon misstänkt anledning.

Samir o Viktor

Bild 11. Samir och Viktor hoppar runt på scen, visar det sig.

Oxvattnet

Bild 12. Vägen hem. Här är en mindre sådan vald via byarna Oxvattnet och Klippen. Intressant natur och miljö. Notera den fina schalen som Redaktör Lindholm köpt på marknaden. Den är tillverkad i Vitryssland. Vid Åsele marknad således den av hitresta nunnor från ett kloster i Minsk.

Lupiner i Oxvattnet

Bild 13. I urskogen finns lupiner utmed vägarna. Onekligen finns det många lupiner i dikena. De är mycket vackra men växer på bekostnad av andra blommor. Hur har de kommit dit? Lupinens blommor innesluter dess nektar, och är till ingen nytta för humlor och bin. Idag pågår diskussion om hur deras utbredning ska förhindras.

Redaktionen kan varmt rekommendera ett besök vid Åsele marknad, vilket inkluderar en vacker färdväg genom Västerbottens inland. På vägen hem passerades även Buddha-templet i Fredrika, vilket refereras på en annan sida.  

Gunnar Engström, 2015-07-24

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se