Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Ågern i bild - Bangatan 24, 25, 26 och 27

Kenneths bilder

Hörnefors Historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Ågern i bild - Bangatan 24, 25, 26 och 27

I några nya artiklar kommer vi visa lite gamla bilder från Hörnefors Sulfitfabrik. I dagens artikel är det Ågern som är i kamerans fokus, och närmare bestämt den södra delen av Bangatan. Bilderna kommer från Hörneå-bon Kenneth Eklund som fick en serie bilder av en historieintresserad arbetskollega. Mer om detta kan läsas på titelsidan Kenneths bilder.

Ågern

Bild 1. Ågern - Bangatan 24, 25, 26 och 27.

Det intressanta med denna bild på några hus är att bilden dockar ihop med en tidigare och uppskattad artikelserie om gamla bostadsområden - Ågern och Hamnskär. Detta var samhället som växte upp tidigt kring den nya Sulfitfabriken.

Flertalet hus på Ågern är rivna medan många fastigheter på Hamnskär finns kvar idag. För den äldre generationen Hörneforsbor ger dessa hus många minnen, varav en del är återberättat av exempelvis Hörneforspolisen Torbjörn Hammarstedt i en artikelserie i fyra delar.

Ågern 1944

Bild 2. Husen är byggda utmed Bangatan. Den större parallella vägen (uppåt i bild) heter idag Industrivägen, och utmed den gick vattentuben. Bangatan fick sitt namn då det låg ett decauvillespår (ungefär smalspårig järnvägsräls), mellan Hamnskär (till höger i bild) där Hörnefors Sulfitfabrik sedermera byggdes, och i motsatt riktning det gamla järnbruket 2 km uppströms norrut (Bruket i dagligt tal).

Husen 24-27 kom nog att ligga i vägen för den stora yta för vedupplägg framför fabriken, som gradvis expanderade med ökad produktion. Där fanns först den elektrisk luftbanan som hjälpte till att lyfta in ved till kokning, som ersattes av kabelkran och sedermera flishög.

I ett par kommande artiklar visar vi några nya gamla bilder från dåtidens Hörnefors Sulfitfabrik - med stor spänning - eller?

Gunnar Engström, 2019–01–08

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se