Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Åbrånets Limousin

Sevärdheter och utflyktsmål

 

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Åbrånets Limousin

Artikelserierna om ”sevärdheter och utflyktsmål” verkar angelägna under dessa semesterdagar då badstränderna är tomma, sanden är blöt och vattnet kallt i både luft och sjö. Det regnar igen! Men, många andra saker finns att göra trots regn, exempelvis att röja sly. En betydligt roligare sak att göra är att besöka Åbrånets Limousin.

Här förväntar sig mången läsare ett reportage från ett ”taxi-museum”, vilket är tämligen ovanligt. Nej, så är det inte - det gäller istället nötkreatur av märket ”Limousin”. Dessa boskap kommer från franska höglandet vid namn Limousine runt staden Limoges. Förr nyttjades boskapen som kombination av starka dragdjur och köttdjur. Idag sköter traktorerna det förra, och boskapen är istället en uppskattad köttras.

Åbrånets Limousin Gårdsbutik

Bild 1. Redaktör Lena Lindholm köper korv av Roma Wilma i Åbrånets Gårdsbutik.

”Besökare vallfärdar till det populära Åbrånet i Hörnsjö”, så löd titeln till en artikel i tidning ”Jord & Skog” publicerad i november 2013. Skribenten sparade helsidan i tidning för just detta syfte, att skriva ett eget referat om butiken. För det senare krävdes dock att man själv besöker densamma, vilket blev fallet en solig sommardag 2015-07-29.

Åbrånets Limousin

Bild 2. Restaurangen i Åbrånet. Där bjuds bland annat på goda kötträtter från gården. Kan det bli mer närproducerat än så?

Det är paret Roma Wilma och Kent Lundström som driver gården Åbrånet. Gården ligger strax söder om Hörnsjön, utmed Hörnån och sluttningen ned till den mindre sjön Ut-Hörnsjö. Området verkar mycket bördigt med många större gårdar.

Åbrånets Limousin

Bild 3. Redaktör Lindholm med inhandlade Limousin-korvar.

I tidningsklippet från Jord&Skog kan läsas att Roma kom från Polen. I jämförelse med polska korvar hade de svenska dito mycket att önska, menade Roma. Gårdsbutiken startades 2007, vilket gick mycket bra och verksamheten drivs på heltid sedan 2010. I anslutning till gårdsbutiken finns en fin restaurang med många besökare. Från restaurangens fönster har man bra översikt på öringarna som simmar i Hörnån, bara några meter utanför.

Gör som Becken-Webbens Redaktion - besök Åbrånets Limousin.

Gunnar Engström, 2015-07-30

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se