Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Ängersjö Bygdegårdsdag 2012

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Ängersjö Bygdegårdsdag 2012

- och Julmarknad

Idag den 25 november var det bygdegårdsdag och julmarknad i grannbyn Ängersjö. Liksom förra året var det trafikkaos utanför och fullt med besökare inne i Bygdegården. Ängersjö har mycket att erbjuda, med hantverk, grönsaker och bakade produkter. Stämningen var inte att ta miste på – att julen är i antågande. Vädret utanför var däremot inget som hade imponerat på Tomten, höstregn, grått och mulet och allt annat än Rudolf med röda mulen. Nog med dåliga anspelningar och dåligt rimmande ord, men tyvärr kommer fler….

Många besökare var det i Ängersjö. I vimlet kändes även en del ansikten igen från Hörneå/Becken by. Här träffade man bland annat Gunborg Wikner, och hennes broder Sven Bergström. Båda har varit behjälpliga på Becken-Webben med intressanta bilder och information. Det var Gunborg som, bland annat, bistått Redaktionen med Tyko Karlssons kolorerade vykort från 20-talets Hörnefors. Artikelserien med vykort var och är fortsatt uppskattad, och har gett upphov till många följdartiklar.  Anngerd Karlsson var en annan, som bidragit med bildmaterial och historia från Hörnefors Sulfitfabrik. En tredje man stötte på var Estrid Bohlin.

Bild 1. Estrid Bohlin från Becken by, handlar julgarn i Ängersjö, inte att förväxla med julgran, sådana har hon många i skogen. Ska sanningen fram kommer skribenten inte ihåg exakt var Estrid inhandlade, fullt upptagen med kamera. Men, det var garner på bordet! I bakgrunden ses Becken-Webbens Redaktör Lena Lindholm. Hon inhandlade en stickad sjal, mycket fint hantverk från grannbyn.  

Estrid, född Sjöstedt, närmar sig 90 år och har ett minne därefter, och då menas ett minne fullproppat med information, erfarenheter och kunskaper. Estrids minne är lika detaljrikt som hårddisken på datorn där dessa ord skrivs. Estrid läser och granskar allt som skrivs på Becken-Webben, berättade hon. Ibland tar hon sig för pannan - vilket hon även lär göra efter dagens bidrag. Vid dagens möte i Ängersjö sa hon till undertecknad; ”En knäpp på näsan ska du ha, för inte var Alma mor åt vare sig Gustav eller Magda Jonsson… hon var…”.  Jaha, tänkte undertecknad, det var därför Alma såg så ung ut på fotot från mitten av 1910-talet. Mycket intressant och hög nivå av kultur, om Alma och Magda, och en helt naturlig förklaring. Läsare må undra, men anmodas istället invänta en artikel att läsa på Becken-Webben. Här ska vi istället och fort vända åter till Ängersjö.

En Julmarknad i Ängersjö är i sig en kulturhistoria få förunnat och på samma gång nutidshistoria. Vi vänder på klacken och titta ut genom Bygdegårdens fönster, och beskådar konsthistoria istället. På andra sidan bygatan ligger Klas Engmans hus. Klas Engman är en av Sveriges kända konstnärer, med levnad mellan 1905 till 1977. Släkten Engman lär ha sitt namn från byn Ängersjö, och det gemensamt med skribentens Engström.  

Bild 2. Huset där konstnären Klas Engman verkade. Huset är osannolikt intakt – när man tar steget över tröskeln är det som att kliva in i en tidsmaskin. Här fanns en ”loppis” under julmarknaden, som förestods av en dam, en sentida släkting till Klas Engman.

GOD JUL önskas från Ängersjö / Gunnar Engström, 2012-11-25

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se